Sunday, October 3, 2010

:: Corat-coret Awal Fasal ::

Salam ukhuwah dan salam mahabbah...

Suasana sakan masih lagi berdebu. Pening-pening awal fasal ada lagi. Buku kuliah pun masih lagi tak tersentuh. Quran pun banyak lagi tak habis ulang. Sakan belum teratur. Bilik dan barang2 masih bersepah! Aduh...otak saya needs rest.

Semalam 23 Syawal, kami HELWISMA :D (olok2 je) kami akhawat PRISMA beraya. Buat pertama kali dalam sejarah saya berada di sini, kami meraikan syawal dalam dewan, akhawat sahaja!! Gembira dan teruja. Bila diberi peluang yang jarang2 dapat, mengawal keseluruhan dewan by ourselves, tanpa kehadiran lain jenis, perasaan saya sukar diterjemah. Tiba2 merasa sangat beruntung.

Bila berada di atas pentas, baru saya menyedari akan ramainya pelajar2 melayu yang sedang menuntut ilmu di sini. Bayangkan tanpa kehadiran siswa, bilangan kami sudah mencecah 1/3 dewan. Itu belum termasuk sahabat2 lain yang masih bercuti di Malaysia. Agaknya semalam kalau semua ahli siswi berada di dalam dewan tersebut, keadaan saya bukan lagi di Jordan, tetapi di Malaysia. Di mana2 pasti terserempak dengan budak melayu. Namun saya harap janganlah sampai saling tidak mengenali. Sekurang2nya pertambahan ini biarlah memberi impak positif. Bukan semakin ramai semakin renggang.

Semalam, setiap batch dikehendaki membuat satu persembahan. Temanya bebas, suka hatilah nak buat persembahan apa2 pun. Yang sedihnya, kami batch tahun akhir langsung tiada persediaan. Bayangkanlah, kami hanya berlima! Masa tu baru terasa betapa sedikitnya bilangan kami, senior di tahun akhir. Sebenarnya batch kami bukan hanya lima orang, tetapi selebihnya masih berada di Malaysia, ada yang kurang sihat dan sebagainya. Huhu...sadis pulak bila difikirkan balik....:(

Baru2 nie kami ke pameran buku seJordan. Hajatnya nak juga beli buku2 yang payah nak dapat kat kedai buku yang biasa kami pergi tapi hampa. Hajat saya tak kesampaian. Buku2 di situ agak mahal. Mungkin kerana harga tapak yang disewa, menyebabkan harganya pun turut melambung. Berlainan dengan pameran buku di Malaysia, pasti harga buku yang dijual jauh berbeza murahnya daripada kedai2 biasa. 3ala kulli hal, sekurang2nya merasa juga saya mengikuti pameran buku di Jordan selain pameran buku Mesir dua tahun lalu.

Tengahari tadi di dalam kelas Fiqh Aiman, saya tertarik dengan ungkapan yang terlahir daripada mulut sang murabbi Doctor Anas. Beliau mengulang ungkapan ulama' yang ditujukan kepada alQurra' iaitu para ulama' yang banyak membaca. Mafhum ungkapannya lebih kurang begini,

'Wahai alQurra', kamu ini ibarat garam. Jika kamu baik, maka baiklah orang di sekeliling kamu. Tetapi jika kamu rosak, maka rosaklah orang di sekeliling kamu.'

Hal tafhamuuna maaza aqul?~ciplak ayat doctor, hehe~

Mengapa alQurra' dikaitkan dengan garam? Kerana garam adalah sesuatu yang tidak akan rosak, melainkan jika ada sesuatu yang datang lalu merosakkannya. Dan ibarah ini saya tujukan balik buat diri sendiri dan sahabat2.

Di dalam dunia ini, kita adalah garam. Kuasa memilih di genggaman kita, bukan orang lain. Jika kita memilih untuk tidak mendekati perkara2 yang boleh merosakkan kita, maka kita tidak akan rosak dan merosakkan. Tetapi jika kita memilih sebaliknya, maka kita akan menjadi rosak dan merosakkan. Maka pilihlah yang terbaik dari kalangan yang terbaik. Bukan pilihan sebaliknya yang melalaikan kita dan orang lain.

Be the best among the best!
Wallahu a3lam.

p/s: Tahniah buat seluruh AJK pelaksana Majlis Hari Raya PRISMA!! Baarakallahu fikunna


No comments: